ktel-fokidas.gr - Preloader

Ένα από τα επιβλητικότερα μέρη στον κόσμο, ο «Ομφαλός της Γης» κατά τους αρχαίους Έλληνες. Μόλις δύο ώρες από την Αθήνα, είναι η φυσική «πύλη» του Δήμου Δελφών και από τους πιο αγαπημένους προορισμούς επισκεπτών της Ελλάδας. Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ με τον αρχαιολογικό τους χώρο να δημιουργεί μία από τις πιο αξέχαστες ελληνικές εμπειρίες (σύμφωνα με έρευνα του ΕΟΤ).
Η μυθολογία και η ιστορία συναντώνται σε ένα εντυπωσιακό γεωφυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα και πλημμυρίζει θετική ενέργεια τον επισκέπτη. Με ένα μεγάλο δίκτυο φιλοξενίας, εστίασης & σύγχρονης αγοράς, με ένα εκτεταμένο δίκτυο αρχαίων και σύγχρονων μονοπατιών, στο μέσον βουνού και θάλασσας, αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για να ανακαλύψετε τον υπέροχα γοητευτικό τόπο της δελφικής γης.
Οι Δελφοί αποτέλεσαν το σημαντικότερο πανελλήνιο μαντείο κατά την αρχαιότητα. Συγκαταλέγονται στους 100 ιερότερους τόπους του κόσμου. Εδώ, όπου κάποτε συνέρεαν βασιλείς και κοινοί θνητοί, πολιτικοί και στρατηγοί για να αποσπάσουν κάποιον ευνοϊκό χρησμό από το θεό Απόλλωνα. Το Μαντείο των Δελφών έχει χαράξει ανεξίτηλα την ελληνική αλλά και διεθνή ιστορία. Πρωτοκατοικήθηκε τα Μυκηναϊκά χρόνια (14ος-11ος αι. π.Χ.) και υπήρξε έδρα της Δελφικής Αμφικτυονίας (6ος αι. π.Χ.). Η ακμή της δόξας του Ιερού χρονολογείται περί τον 4ο αι. π.Χ. – 4ο αι. μ.Χ. με τους Πυθικούς Αγώνες να αποτελούν σημείο αναφοράς τους. Οι ανασκαφές του 1882 έφεραν ξανά στο φως τα ερείπια του ιερού τόπου. Από το 1883, ο οικισμός μεταφέρεται 300μ δυτικότερα, στη σημερινή θέση της σύγχρονης πόλης των Δελφών.

ΠΗΓΗ: www.visitdelphi.gr

 

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών βρίσκεται η ομώνυμη σύγχρονη κωμόπολη, που διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή και προσφέρει ωραία θέα στην ευρύτερη περιοχή με τους απέραντους ελαιώνες και στον κόλπο της Ιτέας.
Οι Δελφοί μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν την αφετηρία εξορμήσεων στην Άμφισσα, την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, την Ιτέα, σύγχρονη παραλιακή κωμόπολη, και το Γαλαξίδι, ιδιαίτερα γραφική με μεγάλη παράδοση στη ναυτιλία με οργανωμένες παραλίες.
Πρόσβαση με την ΚΤΕΛ Φωκίδας, δείτε τα χειμερινά και τα θερινά δρομολόγια  εδώ.

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

O αρχαιολογικός χώρος των Δελφών αποκαλύφθηκε με τις συστηματικές ανασκαφές της Γαλλικής Aρχαιολογικής Σχολής στα τέλη του 19ου αιώνα, ακολούθησαν δε αποκαταστάσεις και αναστηλώσεις. Τα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα της αρχαιότητας εκπροσωπούνται από έργα υψηλής ποιότητας (επιγραφές όλων των κατηγοριών, αγάλματα, έργα μικροτεχνίας και τμήματα του διακόσμου των κτιρίων).

Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών είναι τα ακόλουθα:

  • Ο δωρικός περίπτερος ναός του Απόλλωνα (4ος αιώνας π.Χ.), στο εσωτερικό του οποίου βρισκόταν το άδυτο, η έδρα του μαντείου των Δελφών. Χτίστηκε στη θέση ναού του 6ου αιώνα π.Χ., με τα ίδια σχέδια.
  • Ο Θησαυρός των Αθηναίων, κτίριο δωρικού ρυθμού με πλούσιο γλυπτικό διάκοσμο. Ανεγέρθηκε στα τέλη του 6ου ή στις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., για να στεγάσει τα αναθήματα στον Απόλλωνα.
  • Ο βωμός των Χίων. Σύμφωνα με την επιγραφή που ήταν χαραγμένη στην κορωνίδα, κατασκευάστηκε με έξοδα των Χίων τον 5ο αιώνα π.Χ.
  • Η στοά των Αθηναίων, ιωνικού ρυθμού. Σύμφωνα με την επιγραφή στην πρόσοψη του στυλοβάτη, ανεγέρθηκε από τους Αθηναίους μετά το 478 π.Χ., για να στεγάσει τρόπαια των ναυμαχιών τους.
  • Το θέατρο, στο οποίο πραγματοποιούνταν κυρίως δραματικοί και λυρικοί αγώνες στις μεγάλες γιορτές του ιερού. Χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και πήρε τη σημερινή μορφή του στην αρχή των Ρωμαϊκών Αυτοκρατορικών Χρόνων.
  • Το στάδιο, χτισμένο τον 5ο αιώνα π.Χ. για τη διεξαγωγή των Πυθίων, μεγάλης πανελλήνιας γιορτής προς τιμήν του Πυθίου Απόλλωνα (τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια και περιελάμβαναν μουσικούς, γυμνικούς και ιππικούς αγώνες). Ανακαινίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό το 2ο αιώνα μ.Χ.
  • Το γυμνάσιο, οικοδομικό συγκρότημα στο οποίο γυμνάζονταν και εκπαιδεύονταν οι νέοι των Δελφών.
  • Η Kασταλία πηγή (σύμφωνα με μια εκδοχή, ονομάστηκε έτσι από τη Νύμφη Κασταλία), κάτω από τις απόκρημνες Φαιδριάδες πέτρες (Υάμπεια και Ναυπλία), όπου λατρευόταν η Θερμία Άρτεμη. Από την ιερή πηγή σώζονται δύο μνημειακές κρήνες, η αρχαϊκή και η λαξευμένη στο βράχο ρωμαϊκή, με κόγχες για αναθήματα στη Νύμφη Κασταλία.
  • Η Θόλος, το πλέον χαρακτηριστικό ίσως μνημείο των Δελφών, ένα εντυπωσιακό κυκλικό κτίριο (χτισμένο περί το 380 π.Χ.), που δεσπόζει στο χώρο του ιερού της Αθηνάς Προναίας.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ

Περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας από αναθήματα του ιερού. Το ενδιαφέρον των επισκεπτών συγκεντρώνουν διάσημα εκθέματα όπως το άγαλμα του Hνιόχου, θαύμα της αρχαίας χαλκοπλαστικής (τμήμα συμπλέγματος που αφιέρωσε στον Απόλλωνα ο τύραννος της Γέλας Πολύζαλος σε ανάμνηση της νίκης του στα Πύθια, το 478 π.X.), τα αρχαϊκά αγάλματα που παριστάνουν τους αργείους αδελφούς Κλέοβι και Βίτωνα ή τους Διόσκουρους (610-580 π.Χ.), η αριστουργηματική ζωφόρος του Θησαυρού των Σιφνίων (ώριμη αρχαϊκή τέχνη, 525 π.Χ.), τα τμήματα από το διάκοσμο του ιερού της Αθηνάς Προναίας (τέλη 6ου-αρχές 5ου αιώνα π.Χ.), οι μετόπες και τα ακρωτήρια με τις έφιππες αμαζόνες του Θησαυρού των Aθηναίων (γύρω στο 490 π.Χ.), το μαρμάρινο άγαλμα του Aντίνοου, πανέμορφου νέου, συντρόφου του αυτοκράτορα Αδριανού (2ος αιώνας μ.X.).
Για πληροφορίες http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3404
Πηγή: www.visitdelphi.gr , www.diakopes.gr

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ

Το Συνεδριακό Συγκρότημα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών βρίσκεται στη δυτική άκρη του σημερινού χωριού των Δελφών. Απλώνεται σε ιδιόκτητη δενδροφυτευμένη έκταση 100 στρεμμάτων και περιλαμβάνει Συνεδριακό Κέντρο, Ξενώνα και υπαίθριο Θέατρο.
Το Συνεδριακό Κέντρο διαθέτει δύο κύριες και τέσσερις βοηθητικές αίθουσες συσκέψεων, βιβλιοθήκη και χώρους γραμματείας. Ο Ξενώνας είναι σύγχρονη ξενοδοχειακή μονάδα μεσαίου μεγέθους, με 46 συνολικά δωμάτια, βεράντες, μπαρ, χώρο εστιατορίου, σαλόνι και υποδοχή. Το 2005 προστέθηκε στην υποδομή του Κέντρου το υπαίθριο θέατρο Φρύνιχος, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Ελένης Χατζηνικολάου και Σόλωνα Ξενόπουλου, στο ύφος των αρχαίων θεάτρων, με επένδυση από πέτρα, χωρητικότητας 1.100 θέσεων. Διαθέτει ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κατάλληλη για εκθέσεις και σεμινάρια. Παράλληλα, στους κήπους και στους πευκώνες του Συνεδριακού Κέντρου, υπάρχει Πάρκο Γλυπτικής με σημαντικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις, τις Διεθνείς Συναντήσεις, τα Εικαστικά Προγράμματα, τις Συλλογές και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα – Σεμινάρια που πραγματοποιούνται συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα www.eccd.gr

Πηγή: www.wikepedia.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο